Инструкции за работа със ZappAR

Инструкции за работа със ZappAR

ZappAR е приложение за добавена реалност, свободно за използване и разработено от Zappar Ltd., Лондон. За използването от играчите на това приложение не се дължат никакви такси.

Начинът, по който се използва приложението в рамките на real-life quest е следният:

Стартирай ZappAR приложението
На смартфона на един един от играчите в отбора
Сканирай Зап кода с камерата
Получили сте го в приложението или на хартия
Сканирай обекта от загадката
паметник, сграда, табела, забележителност...
Виж добавената реалност
Върху снимката има текст, линк, други снимки...

Ето и по-подробна информация:

Какво е Zap код?

Zap код е специален вид баркод, който се разпознава от приложението ZappAR. Този код може да има различна форма, но ще го познаете по знака за светкавица, който винаги е в средата.

Zap кодът трябва да бъде сканиран с камерата на смартфоните на някои от играчите през самото приложение ZappAR.

След сканиране ще чуете звуков сигнал, че приложението е засякло Zap код и ще се визуализира процесът на на разпознаване на конкретния код.

До 2-3 секунди кодът ще бъде разпознат и приложението автоматично ще премине в режим на търсене на Тригер обекта.

Какво е Тригер снимка?

Тригер снимката е изображение, което е въведено в приложението ZappAR. Това изображение служи за сравняване с Тригер обекта от реалността.

Тригер снимката се активира след разпозването на Zap кода. Всеки Zap код активира само една Тригер снимка.

Тригер снимката не се визуализира по време на играта, освен, ако операторът не реши да я изпрати (само в инзвънредни случаи).

Какво е Тригер обект?

Тригер обектът е обект от реалността (напр. сграда, паметник, дърво, плоча, табела, знак). Този обект трябва да се сканира с камерата на телефона. Ако преди това е бил сканиран съответния Zap код, вие се пренасяте в света на Добавената реалност.

На практика, след разпознаването на Zap кода приложението минава в режим на камера, в която трябва да се види на екрана Тригер снимката само чрез насочване (не е необходимо да се натиска бутон за снимане или да се запазва снимката в паметта на телефона). В същото време приложението извиква асоциираната с този Зап код Тригер снимка (играчите не я виждат) и приложението "чака" да насочите камерата към Тригер обекта (обектът , който е на Тригер снимката). Или с други думи вие трябва да повторите снимката.

Когато се разпознае изображение, близко до тригер снимката (приложението разбере, че вие сте повторили снимката), на екрана върху него се визуализират елементи от Добавената реалност.

Тези елементи могат да бъдат други снимки, текстове, звукови файлове, линкове и др. Разгледайте ги добре - в тях се крие ключът или те съдържат инструкции за преминаване към следващата стъпка.

Ако елементите от Добавената реалност се движат по екрана ви по неприятен начин, просто завъртете телефона в друга посока, така, че камерата му да не сочи към обекта от Тригер снимката. Незабавно на екрана ви ще се появи нужният резултат и неприятните странични ефекти ще изчезнат.

Пример за използването на ZapAR в игра на real-life

Играчите получават задача от типа:

"Тук почитаме най-великия българин, Апостола на свободата, роден 1837 и обесен почти на това място през 1873 година" 

И под текста в приложението на real-life като част от загадката е показан Zap код.

Играчите решават загадката и се досещат, че това е паметникът на Васил Левски. Отиват до паметника и когато са там на място сканират Zap кода през приложението ZappAR, той е разпознат и играчите трябва да насочат телефоните си към паметника на Апостола. При правилно сканиране на екрана ще излязат инструкции за продължаване на играта.

Полезна информация

Всеки Тригер обект трябва да бъде заснет (сканиран) от почти същия ъгъл, от който е сниман и на Тригер снимката, за да може да бъде разпознат. Макар че диапазоните са доста широки, все пак образът на екрана ви в момент на сканиране трябва да е достатъчно близък до Тригер снимката. Може да се наложи играчите да пробват да "нацелят" точния ъгъл или разстояние до обекта (като цяло е доста забавно занимание).

Различните телефони имат различни хараткеристики и видове камери. Ако сте сигурни, че сте пред правилния Тригер обект, но сканирането му не води до успех, то пробвайте с друг смартфон. 

Светлината на Тригер снимката и Тригер обекта в момента на сканиране трябва да бъде близка или подобна. Ние, от екипа на real-life се подготвяме и Тригер снимките са правени в подобни условия. Все пак, в реалния свят не всичко може да бъде контролирано и условията се променят независимо от нас. Например може да е изгоряла лампата, която осветява паметника на Апостола или да снимат филм и да са го осветили като през бял ден. В такива случаи ще поискаме от вас сигнал и операторът ще премине ръчно играта на Вашия отбор към следващата стъпка.

Ако сте сигурни, че сканирате правилният Тригер обект, може да пробвате и да го осветите допълнително, например с фенери или със светкавиците на още 2-3 телефона.